Nudga grannen

Nudga Grannen

Med en enkel nudge gjord av lite kontorsmaterial
kan man öka närvaron på städ- och trädgårdsdagar.

Av CHRISTIAN GÜNTHER-HANSSEN

2018-04-11

I den bostadsrättsförening jag bor i finns en ganska stor trädgård, och i kriget mot maskrosor och gräs i grusgångarna så förväntas de boende vara med på 4 av de 8 trädgårdsdagar som hålls varje år. Här behöver man inte vara ett stort geni för att förstå att det inte är alla som dyker upp när de ska. Samtidigt vill man ju inte att snyltarna kommer undan, så vad ska man göra? Som nästan alltid kan man tänka pengar, eller så kan man tänka nudging.

Tidigare tänkte föreningen pengar och tog ut en avgift på 500 kr per missat tillfälle. Detta funkade väl okej, men samtidigt var det en hel del som tyckte det var värt att betala 500 kr för att slippa maskrosorna, så det blev inte helt rättvist. Sen var det nån sabotör som påpekade att man inte fick ta ut en sån avgift, så det tog död på den metoden.

Det var alltså läge för lite nudging, så som föreningens nudgeexpert drog jag ihop en enkel social nudge där alla boende jämförs med varandra. Eftersom min förening är liten och många känner varandra var förutsättningarna för en social nudge goda. Med bara en enkel plansch designad i Paint, några häftstift och små brickor med allas namn på var nudgen i ordning.

Nudging för närvaro på trädgårdsdagar
Ingen vill vara latmasken som inte deltar när denna nudge sitter bredvid tvättlistan.

Sättet denna nudge funkar är genom att registrera närvaron på trädgårdsdagarna. Eller, närmare bestämt registrerar den frånvaron, för man börjar på en bra hög nivå och ramlar sedan neråt ifall man inte är med på en trädgårdsdag man i början av året blev uppskriven på. Ingen frånvaro är en gul nivå. Missar man tillfällen ramlar man ner i en orange och sedan röd nivå. Slutar man året med att ha missat alla sina trädgårdsdagar hamnar man på en oerhört skamlig svart nivå. Är man däremot dygden själv och deltar på fler än de förväntade tillfällena så har man möjlighet att åka uppåt till en grön nivå.

Detta kan tyckas enkelt, men det finns några fallgropar man måste undvika. Nudgen fungerar bara så länge man uppfattar normen som att de flesta deltar, så allt som antyder att det är vanligt att inte delta är dåligt. Framför allt är det viktigt att man har en design där alla börjar på en bra nivå. Ifall man hade börjat på 0 och räknat närvaro istället för frånvaro, då ser ju allihop ut som latmaskar i början av året innan man ens kunnat närvara, vilket ger intrycket att det är ganska ok att vara frånvarande. Det kan till och med ha en skadande effekt, då folk som brukar vara med men gör allt tidigt på året snabbt åker högt upp och ser ut som pretentiösa överpresterare, vilket man ju inte vill vara heller. Dessutom så funkar folk så att en förlust känns värre än en motsvarande vinst, så man gör mer för att undvika att åka neråt än att åka upp.

Dessutom är det viktigt att man inte har får många personer på samma plansch, eftersom det blir fler som inte närvarar. Styrkan i en social norm försvagas inte bara av andelen som inte följer den, utan även antalet. Det är alltså mer troligt att man bryter mot normen om det är 2 av 25 som bryter mot den än om det är 1 av 10. I min förening är det inte många hushåll, så alla platsade på samma plansch, men har man större hus är det bättre att t.ex. dela upp per trapphus eller liknande.

Så funkar den här nudgen? Jag vet inte, föreningen är för liten för att kunna säga något säkert. Däremot så upplever vi att det fungerar. Under hela förra året var det bra tre personer som hade frånvaro, varav två endast en gång. Några av dem har medicinska skäl som ursäktar deras frånvaro, så tar man det i beaktning är närvaron nära på 100%. Det var till och med någon som missade, och därefter såg till att kompensera med en motsvarande uppgift som behövde göras för att komma upp igen. Ingen vill vara latmasken som hänger i det röda fältet.

Vill du också använda dig av denna plansch? Jag har lagt ut designen online, och det går bra att ladda ner och skriva ut helt gratis. Du hittar den här.